10 Eylül 2016 Cumartesi

MİRAS TARLA PAYLAŞIMI

Resmi Gazetede yayınlandı

Hükümet,  mirasçılar arasında henüz paylaşımı yapılmamış tarım arazilerinin devir işlemlerinin 2 yıl süreyle harçlardan müstesna tutulmasına ilişkin kararı Bakanlar Kurululundan geçirerek Resmi Gazete'de yayınladı.

Karara ile 5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanım Kanununun geçici 5. maddesinde değişiklik yapıldı. Değişiklikte miras tarla işlemleri 15.05.2018 tarihinde kadar intikal işlemleri harçlarından muaf tutuldu.


Desteklemelere, kredilere engel

Konunun önemine dikkat çeken Bayburt İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü İl Müdür Vekili Vedat Aydoğan'da Bayburt tarımı için önemli yatırımların gerçekleştirildiği bu dönemde yaşanan en büyük sorunun tarım arazileri mülkiyet sorunu olduğunu söyledi. Aydoğan şunları kaydetti: "Çiftçinin halen kullandığı ancak miras yoluyla intikal işlemlerinin yapılmadığı araziler, tarımsal hibe ve desteklemelerden yararlanamadığı gibi TMO alım işlemlerine veya Ziraat bankası kredi işlemlerine mani olabilmektedir. 

Tarımsal desteklemeler ve diğer tarımsal işlemler için Çiftçi Kayıt Sistemine kayıt zorunluluğu bulunmaktadır. İntikal işlemleri yapılmamış veya çok hisseli arazilerde gerekli belgeler tamamlanamadığı için Çiftçi Kayıt Sistemine kayıt olamayan çiftçiler, Bakanlığımızın her yıl verdiği bitkisel üretim desteklerinden faydalanamamakta ve ÇKS belgesinin zorunlu tutulduğu bazı işlemleri gerçekleştirememektedir.

Bayburt'ta aktif olarak çiftçilik yapanlardan ancak % 26'sı, kullanılan arazilerin de % 34'ü Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlıdır. Bu oranlar, yıllık 6 milyon TL gibi gerçekleşen bitkisel üretim desteklerinin oldukça düşük seviyede kaldığını ortaya koymaktadır. Yine aynı şekilde, tarımsal yatırım projelerinde izin, ruhsat vb. konularda tapu belgesi istenmekte, mülkiyeti ihtilaflı, çok hisseli veya intikali yapılmamış araziler sorun oluşturmaktadır.

Uzun yıllara sari ve zaman geçtikçe de çözümün zorlaştığı mülkiyet sorunları daha fazla ertelenmeden çiftçilerimiz tarafından çözüme kavuşturulmalıdır.  Bu nedenle, çiftçilerimizin yaşadığı bu sorunun çözümüne katkı sağlamak üzere intikal işlemlerinden doğan harçlara muafiyet getirilmiştir. 2 yıl süreyle uzatılan tapu harcı muafiyeti de dikkate alınarak intikal işlemlerinin yaptırılması çiftçilerimize için büyük kazanç sağlayacaktır."  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder